ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

japan diet

Είναι σαφές ότι οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούνται σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη ποικίλλουν με έναν εκπληκτικό τρόπο. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων σε μια περιοχή, αλλά πρόκειται πάνω από όλα για μια φιλοσοφία της ζωής.

Οι Ασιάτες ειδικά ξεχωρίζουν σε αυτά τα θέματα, καθώς μεταφέρουν τον τρόπο ζωής τους στις διατροφικές τους συνήθειες. Με σκοπό να γίνει γνωστή η σοφία της ιαπωνικής κουζίνας έχουν δημιουργηθεί βιβλία όπως το «Η Ιαπωνική Δίαιτα: 30 ημέρες για να αδυνατίσεις» ή «Οι γυναίκες της Ιαπωνίας δεν γερνούν ή παχαίνουν: Τα μυστικά της μητέρας μου για την κουζίνα του Τόκυο».

Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ιαπωνική διατροφή συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, καθώς και τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά. Για το λόγο αυτό, η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο, παρά την εξέλιξη που γνωρίζει στις τελευταίες δεκαετίες. ς.

Τα Κλειδιά της επιτυχίας της ιαπωνικής διατροφής:

  • Υψηλή κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων: αυτοί βρίσκονται στο ρύζι, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα φρούτα, στα λαχανικά και τα όσπρια. Μερικά παραδείγματα αυτών των τροφίμων είναι οι πιπεριές, τα πράσινα φασόλια, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σπανάκι, τα μπαμπού, το λάχανο, το μπρόκολο, τα παντζάρια, τα γογγύλια, τα μανιτάρια, τα φύκια και η σόγια.
  • Κατανάλωση σόγιας σε πολλά προϊόντα: είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών με σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όπως και τα φύκια.
  • Πολλές ποικιλίες λαχανικών καταναλώνονται σε όλα τα γεύματα. Η σημασία αυτού έγκειται στη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη, έτσι το αίσθημα κορεσμού επιτυγχάνεται με την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνονται με άλλους τύπους τροφής. Αποτελούν επίσης, μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ενώσεων.
  • Κατανάλωση ψαριών: τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μια καθημερινή επιλογή στο διαιτολόγιο τους, όπου καταναλώνοντας ψάρια με λευκό και σκούρο κρέας, μαλακόστρακα και κεφαλόποδα όπως τα καλαμάρια, λαμβάνονται τα ευεργετικά για την υγεία ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Έλεγχος στις μερίδες: τα πιάτα τους ξεχωρίζουν για την προσεκτική προετοιμασία και παρουσίαση, καθώς και για τη μικρή ποσότητα φαγητού. Αυτή η προετοιμασία τους αναγκάζει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μεσημεριανό γεύμα, απολαμβάνοντας το φαγητό και έχει σαν αποτέλεσμα το αίσθημα του κορεσμού να φτάνει αργότερα στον εγκέφαλο απ’ ότι εάν έτρωγαν γρήγορα

Τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών είναι ευρέως γνωστά για εμάς στην Pescanova, γι΄αυτό και πάντα προσπαθούμε να προχωράμε μπροστά, παρέχοντας στους πελάτες μας τα καλύτερα προϊόντα. Σε σχέση με την ιαπωνική κουλτούρα, η Pescanova και η ομάδα Kabuki συναντήθηκαν και δημιούργησαν! Στο https://experienciakirei.com θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα ιαπωνικών φαγητών, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με την ησυχία σας στο σπίτι σας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ

Η ιαπωνική διατροφή δεν αποτελεί τη μόνη διατροφή με υψηλή κατανάλωση ψαριού, αλλά μπορούμε να βρούμε και άλλα παραδείγματα, όπως η μεσογειακή διατροφή (η πιο μελετημένη για τα οφέλη της στην υγεία) και η σκανδιναβική διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή είναι συνήθης στις μεσογειακές χώρες, όπως στην Ελλάδα και την Ιταλία (όπου ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν μερικά από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής) και το σημαντικότερο στοιχείο της είναι το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή λιπαρών. Στη συγκεκριμένη διατροφή είναι επίσης, πολύ σημαντική η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδυασμένα με προϊόντα όπως ζυμαρικά (μικρές μερίδες), χούμους και φασόλια.

Η σκανδιναβική διατροφή είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί σίκαλης), ψάρια με σκούρο κρέας, μούρα (όπως τα κράνμπερι), λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι λιγότερο άφθονη σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, από τη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, παρέχει αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά, μέσω των μούρων και των ψαριών, αντίστοιχα.

Παρόλο που οι διατροφές βασίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, τα ίδια προϊόντα δεν καταναλώνονται σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα στις σκανδιναβικές χώρες είναι συνήθης η κατανάλωση ψωμιού σίκαλης, ενώ στη μεσογειακή διατροφή δεν είναι συνήθης.

Δεν υπάρχουν «καταπληκτικά» τρόφιμα, μόνο σωστά ισορροπημένες διατροφές και υγιεινές συνήθειες, όπως ο έλεγχος των μερίδων και η άφθονη σωματική άσκηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter