Το να γνωρίζετε τους σωστούς χρόνους μαγειρέματος για τα ψάρια και τα θαλασσινά, σας επιτρέπει να απολαμβάνετε στο έπακρο τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική τους αξία. Επιπλέον, εξασφαλίζετε υγιεινό και ασφαλές φαγητό, για το καθημερινό, αλλά και το γιορτινό σας τραπέζι. Οι χρόνοι μαγειρέματος που ακολουθούν, ισχύουν τόσο για τα φρέσκα, όσο και για τα κατεψυγμένα ψάρια, τα οποία, φυσικά, πρέπει πρώτα να έχουν αποψυχθεί σωστά. Ειδικά για τα αγαπημένα σας προϊόντα PESCANOVA, μπορείτε να συμβουλεύεστε και τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.
Να θυμάστε: oι χρόνοι ενδέχεται να διαφέρουν, ανάλογα με το είδος του ψαριού, την προετοιμασία και το βάρος του.

Ψήσιμο Στον Φούρνο
Το ψήσιμο στον φούρνο είναι μία από τις πιο αγαπημένες και διαδεδομένες μεθόδους μαγειρέματος ψαριού. Είτε μαριναρισμένο, είτε ψημένο σε λαδόκολλα, το ψάρι στον φούρνο είναι πάντα καλοδεχούμενο στο τραπέζι. Kαι το καλύτερο; Ετοιμάζεται γρήγορα!
Οι συνταγές για ψάρι στον φούρνο είναι απλές, αλλά για να πετύχετε πραγματικά νόστιμο αποτέλεσμα, χρειάζεστε μερικές βασικές οδηγίες, με πρώτη και κύρια, τον σωστό χρόνο ψησίματος. Αυτός διαφέρει ανάλογα με το είδος και το βάρος του ψαριού. Για παράδειγμα, για ένα ψάρι περίπου 500 γρ., ο ενδεικτικός χρόνος είναι 25 λεπτά στους 200°C. Για μεγαλύτερα ψάρια, ο χρόνος αυξάνεται σε 35 λεπτά στους 180°C.
Αν χρησιμοποιείτε φούρνο με αέρα, οι χρόνοι ενδέχεται να μειωθούν ελαφρώς. Η λειτουργία αέρα είναι ιδανική για παρασκευές που θέλουν τραγανή κρούστα.
Η PESCANOVA είναι δίπλα σας για να σας καθοδηγήσει στο τέλειο ψήσιμο. Δείτε παρακάτω τους ενδεικτικούς χρόνους ψησίματος για διάφορα είδη ψαριών στον φούρνο (σε αντιστάσεις, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά):
Είδος ψαριού | Θερμοκρασία | Χρόνος ψησίματος |
Καλαμάρι | 180°C | 40 λεπτά |
Γαρίδες | 200°C | 5-10 λεπτά |
Τροπικές γαρίδες | 200°C (αέρας) | 10 λεπτά |
Φιλέτο μπακαλιάρου | 180°C | 20 λεπτά |
Χταπόδι | 200°C | 30 λεπτά (μετά από 15′ μαγείρεμα σε χύτρα) |
Σολομός | 200°C | 20 λεπτά |
Tips για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα:
- Κάντε μικρές τομές στα πλάγια του ψαριού, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα
- Σκεπάστε την ουρά με λαδόκολλα για να μην ξεραθεί
- Περιχύνετέ το συχνά με τα υγρά του ταψιού ή λίγο ελαιόλαδο, για να παραμείνει ζουμερό
Ψήσιμο Στα Κάρβουνα
Το ψήσιμο στη σχάρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού. Με την καλή διάθεση στα ύψη και την παρέα να μαζεύεται στην αυλή ή στο μπαλκόνι, το BBQ με θαλασσινά είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα. Για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, ακολουθήστε τους ενδεικτικούς χρόνους ψησίματος που ακολουθούν, για ψάρια και θαλασσινά.
Και στο BBQ, ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το είδος του ψαριού αλλά και από το πάχος του φιλέτου ή του κομματιού.
Είδος ψαριού | Χρόνος ψησίματος |
Καλαμάρι | 20 λεπτά |
Γαρίδες | 4 λεπτά ανά πλευρά |
Χταπόδι | Λίγα λεπτά ψησίματος μετά από βράσιμο 15′ |
Σολομός | 10 λεπτά |
Tips:
- Μην αφαιρείτε το δέρμα του ψαριού πριν το ψήσιμο
- Αφαιρέστε τα εντόσθια
- Τις γαρίδες ψήστε τις με το κέλυφος για να κρατήσουν τα υγρά τους και να αποκτήσουν πιο πλούσια γεύση
- Μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση, μαρινάροντας το ψάρι πριν το ψήσιμο στη σχάρα, φροντίζοντας να το στραγγίξετε και να το στεγνώσετε ταμποναριστά, πριν το τοποθετήσετε στη σχάρα.
Άτμισμα ή Βράσιμο Στην Κατσαρόλα
Το φιλέτο ψαριού στον ατμό είναι ένα πιάτο με λίγες θερμίδες και εύκολη παρασκευή, χωρίς όμως να υστερεί σε γεύση. Το μυστικό είναι να το μαγειρέψουμε σωστά, χωρίς να διαλυθεί η σάρκα του, για να παραμείνει νόστιμο και αρωματικό.
Το πρώτο βήμα; Τρυπητό ή σουρωτήρι για κατσαρόλα! Είναι ιδανικό για μαγείρεμα στον ατμό, όταν δεν έχουμε ατμομάγειρα. Με αρωματισμένο νερό, το φιλέτο ψαριού μαγειρεύεται αργά και γίνεται πεντανόστιμο.
Πώς να το κάνετε σωστά:
- Βάλτε στην κατσαρόλα λίγο νερό με μαϊντανό, δάφνη, λεμόνι, αλάτι και κρεμμύδι
- Τοποθετήστε το φιλέτο ψαριού στο σουρωτήρι, φροντίζοντας η στάθμη του νερού να είναι κάτω από το ψάρι
- Μαγειρέψτε το για 4-5 λεπτά
Αν έχετε μεγαλύτερο ψάρι, αν θέλετε να φτιάξετε ψαρόσουπα ή αν προτιμάτε να βράσετε τα ψάρια και τα θαλασσινά, ακολουθούν οι ενδεικτικοί χρόνοι μαγειρέματος:
Είδος ψαριού | Χρόνος βρασμού |
Γαρίδες | 8 λεπτά |
Μπακαλιάρος (500g) | 15 λεπτά |
Χταπόδι (100g) | 20-25 λεπτά + 1 ώρα/κιλό |
Ψάρι στο Τηγάνι ή Μπρεζέ
Το ψάρι στο τηγάνι είναι από τους πιο κλασικούς και γρήγορους τρόπους μαγειρέματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή στη θερμοκρασία και σωστό αλάτισμα, πάντα αφού το ψάρι έχει μαγειρευτεί κατά το ήμισυ, για να μην σπάσει η σάρκα.
Όσο για το μπρεζέ (μαγείρεμα με υγρό σε χαμηλή φωτιά), ξεκινάει με σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά και συνεχίζεται μέσα σε σάλτσα, είτε ντομάτας, είτε “λευκή” με σέλερι, καρότο, κρεμμύδι και λευκό κρασί.
Και στις δύο περιπτώσεις, το ψάρι χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να μαγειρευτεί, από 10 έως 30 λεπτά το πολύ.
Αυτός ο σύντομος χρόνος εξασφαλίζει ότι διατηρούνται οι διατροφικές αξίες και τα αρώματά του. Επιπλέον, και οι δύο τρόποι -με ή χωρίς σάλτσα- χαρίζουν στο ψάρι πιο πλούσια γεύση, χάρη στα υλικά που προστίθενται κατά το μαγείρεμα.
Ενδεικτικοί χρόνοι μαγειρέματος για ψάρι στο τηγάνι ή μπρεζέ:
Είδος ψαριού | Χρόνος Μαγειρέματος |
Καλαμάρι | 30 λεπτά (μπρεζέ) |
Μπακαλιάρος | 10 λεπτά (τηγάνι) |
Χταπόδι (1kg) | 2 ώρες (μπρεζέ) |
Σολομός | 15 λεπτά (τηγάνι, με ψήσιμο και στις δύο πλευρές) |
Τηγανητό Ψάρι
Το τηγάνισμα φαίνεται απλό, αλλά θέλει την τέχνη του. Είναι καλύτερο να ξεκινάτε το τηγάνισμα όταν το λάδι φτάσει στους 180°C και ποτέ να μην ξεπερνάτε το σημείο που το λάδι αρχίζει να καπνίζει.
Ενδεικτικοί χρόνοι τηγανίσματος:
Είδος Ψαριού | Χρόνος Τηγανίσματος |
Ροδέλες καλαμαριού | 3-5 λεπτά |
Γαρίδες | 1-2 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν) |
Μπακαλιάρος | 3-4 λεπτά (μέχρι να ροδίσει) |
Καλαμάρι (ολόκληρο) | Περίπου 2 λεπτά |
Ανακαλύψτε όλη τη σειρά προϊόντων PESCANOVA και μαγειρέψτε τα με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Στον φούρνο, στη σχάρα, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα είναι πάντα απολαυστικά, αρκεί να ακολουθείτε τους χρόνους μαγειρέματος και τα μικρά μυστικά που μοιραστήκαμε μαζί σας!