Συνταγές από την Αργυρώ
Μαριναρισμένες γαρίδες ή γάμπαρη, με μανιτάρια και κρεμώδη πολέντα
Για τις γαρίδες ή τη γάμπαρη
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες χωρίς κέλυφος ή τη γάμπαρη, αφού πρώτα την καθαρίσουμε και τη στεγνώσουμε.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και την πάπρικα και ανακατεύουμε. Τις αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένες.
- Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε καυτό νερό για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και σοτάρουμε για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Δεν ανακατεύουμε για να μην κατεβάσουν υγρασία.
- Προσθέτουμε τις μαριναρισμένες γαρίδες, το βούτυρο και τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους).
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και 2-3 κουταλιές από το νερό των μανιταριών.
- Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι.
Για την πολέντα
- Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το νερό ή τον ζωμό για να πάρει βράση.
- Αλατίζουμε κατά βούληση.
- Ρίχνουμε την πολέντα βροχηδόν και ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα, γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 25 λεπτά, μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να χυλώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας για να λιώσει.
- Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά σκεπασμένη.
- Σερβίρουμε την πολέντα ζεστή και προσθέτουμε τις γαρίδες ή τη γάμπαρη, με τα μανιτάρια.
- Γαρνίρουμε με φύτρες.
Tip: η πολέντα σερβίρεται πάντα ζεστή, για να παραμένει αφράτη, με κρεμώδη υφή.
Συστατικά:
Για τις γαρίδες
- 1 συσκευασία Γαρίδες χωρίς κέλυφος ή Γάμπαρη Αργεντινής Pescanova


- 200 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα
- 10 γρ. άγρια αποξηραμένα μανιτάρια
- 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Λίγες σταγόνες κονιάκ
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κλ. θυμάρι φρέσκο
- Λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος
Για την πολέντα
- 4 ½ φλ. νερό ή ζωμός
- 1 φλ. πολέντα
- Λίγο αλάτι κατά βούληση
- 40 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα