ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

paidiki ilikia

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται μια υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία. Σε αυτή την ηλικία οι διατροφικές συνήθειες που αποκτώνται, διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού του παιδιού για ανάπτυξη και υγεία. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η πρόσληψη επαρκούς ενέργειας για να μπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στις καθημερινές πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες του, όπως το σχολείο και οι αθλητικές δραστηριότητες.

Το σχολείο και η οικογένεια διαδραματίζουν έναν θεμελιώδη ρόλο στην τωρινή και μελλοντική διατροφή του παιδιού. Το παιδί βρίσκεται σε μία ηλικία μίμησης, συνεπώς οι γονείς και οι ενήλικες-πρότυπα (π.χ. δάσκαλοι, συγγενείς), αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί, μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία που θα το βοηθήσουν και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί μια συστηματική κατανάλωση ψαριών για τα πολλαπλά οφέλη που παρέχουν στην υγεία.

  1. Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε πρωτεΐνες είναι ιδιαιτέρως σημαντική κατά την παιδική ηλικία και τα ψάρια παρέχουν πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας.
  2. Τα ψάρια παρέχουν υγιεινό λίπος με τα ωμέγα-3 EPA και DHA λιπαρά οξέα που βρίσκονται αποκλειστικά σ’ αυτά.
  3. Τα ψάρια αποτελούν πηγή βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β12, και μετάλλων, όπως ο φώσφορος και το σελήνιο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Να καταναλώνονται 3 μερίδες φρούτων ημερησίως.
  • Να περιληφθούν 3-4 μερίδες ψαριών την εβδομάδα με εναλλαγή μεταξύ ψαριών με σκούρο και λευκό κρέας.
  • Να αποφευχθεί η αυξημένη κατανάλωση σνακ, προϊόντων αρτοποιίας και αναψυκτικών και να ενθαρρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Να εκτελείται καθημερινά σωματική άσκηση, καθώς είναι σημαντικό να ακολουθείται ένας ενεργός τρόπος ζωής από νεαρή ηλικία.
  • Ένα πλήρες πρωινό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περίσσιου βάρους ή παχυσαρκίας και επιδρά θετικά στη σωματική και πνευματική απόδοση του παιδιού.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter