10 Κανόνες για την Ασφαλή Κατάψυξη των Τροφίμων στο Σπίτι

Διανύουμε την εποχή του zero waste, όπου φροντίζουμε να εξοικονομούμε χρήματα, ενέργεια και πόρους, μέσω της έξυπνης διαχείρισης των τροφίμων που αγοράζουμε και καταναλώνουμε. Η ασφαλής κατάψυξη των τροφίμων είναι ένα βασικό κεφάλαιο αυτής της νέας φιλοσοφίας, που μας γλιτώνει χρήματα, χρόνο και κόπο. Ακολουθώντας 10 απλούς κανόνες, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμά μας διατηρούν τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους, κάθε φορά που τα καταψύχουμε στο σπίτι.


1. Σύστημα Κατάψυξης 4 Αστέρων

Καταψύχουμε τα τρόφιμα μόνο εάν το ψυγείο μας διαθέτει κατάψυξη 4 αστέρων, δηλαδή θερμοκρασία από -18 έως -25οC. Αυτό το σύστημα εγγυάται ότι τα τρόφιμα θα διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

2. Ζεμάτισμα Λαχανικών

Ζεματίζουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά στην κατσαρόλα, για να αποτρέψουμε τη δράση των ενζύμων. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά πριν τα καταψύξουμε.

3. Άμεση Κατάψυξη Κρέατος και Ψαριών

Καταψύχουμε το κρέας και τα ψάρια αμέσως μετά την αγορά τους, για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και τα ωφέλιμα συστατικά τους και να αποφύγουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.

4. Κοπή Τροφίμων σε Μικρά Κομμάτια

Για να επιταχύνουμε την κατάψυξη και την απόψυξη των τροφίμων, τα κόβουμε από την αρχή σε μικρά κομμάτια. Έτσι, θα μπορέσουμε να τα μαγειρέψουμε αμέσως, διατηρώντας παράλληλα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

5. Κατάψυξη Αρωματικών Βοτάνων

Για να καταψύξουμε τα αρωματικά βότανα, αρχικά τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε παγοθήκες με λίγο νερό. Έτσι, θα μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο.

6. Κατάψυξη Ζωμού και Σάλτσας

Μπορούμε να καταψύξουμε μαγειρεμένες σάλτσες και ζωμούς, αλλά τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν για μερικές ώρες πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα, ώστε να μην χάσουν εντάσεις και αρώματα.

7. Χρήση Ετικετών

Είναι σημαντικό να βάζουμε πάντα ετικέτα σε κάθε σακούλα ή τάπερ με φαγητό που καταψύχουμε, καταγράφοντας το περιεχόμενο και την ημερομηνία κατάψυξης.

8. Άνοιγμα Πόρτας

Δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα της κατάψυξης και δεν τη γεμίζουμε υπερβολικά, προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία σταθερή.

9. Αποφυγή Κατάψυξης Συγκεκριμένων Τροφίμων

Δεν καταψύχουμε αυγά, σάλτσες με βάση τα αυγά ή λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι οι ωμές ντομάτες, γιατί αλλοιώνεται η υφή και η γεύση τους.

10. Αποφυγή Επανακατάψυξης των Τροφίμων

Ποτέ δεν καταψύχουμε ξανά τρόφιμα που έχουμε αποψύξει. Εάν αποφασίσουμε να καταψύξουμε ένα προϊόν μετά την αγορά του, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει πρώτα αποψυχθεί, όπως μπορεί να συμβεί με το ψάρι ή το ψωμί.

Η σωστή πρακτική κατάψυξης είναι καθοριστική για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ποιότητας των τροφίμων μας. Υιοθετούμε τους παραπάνω 10 απλούς κανόνες για να καταψύχουμε τα τρόφιμά μας με ασφάλεια στο σπίτι, διατηρώντας τη φρεσκάδα, τη γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους. Όπως ακριβώς κάνει και η Pescanova με τα δικά της ψάρια και θαλασσινά, διασφαλίζοντας την ασύγκριτη ποιότητα και φρεσκάδα των προϊόντων που φέρνει καθημερινά στο τραπέζι μας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter