ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΣ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

meta tis giortes

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων τείνουμε όλοι να υπερβάλλουμε και μετά τον Ιανουάριο πάμε με άγχος να επανέλθουμε. Δεν υπάρχει όμως λόγος να υπερβάλλουμε και σε αυτό, ακολουθώντας εξουθενωτικές δίαιτες. Αρκεί να μείνουμε στις υγιεινές συνήθειες της μεσογειακής διατροφής!

Τι είναι λοιπόν αυτός ο διατροφικός κόσμος, ο τόσο αναγνωρισμένος παγκοσμίως σαν ο πιο ωφέλιμος από όλους;

Δεν είναι τυχαίο ότι η διατροφή ονομάζεται «μεσογειακή», γιατί πράγματι γεννήθηκε στις χώρες γύρω από τη «δική μας θάλασσα», δηλαδή τη Μεσόγειο, και πιο συγκεκριμένα χώρες όπως: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο.

Οι πληθυσμοί αυτών των χωρών, στην πάροδο των χιλιετιών, αντλούσαν την τροφή τους από την καλλιέργεια της γης, το ψάρεμα και την κτηνοτροφία, γι΄αυτό και η διατροφή τους βασίστηκε στα δημητριακά, τα όσπρια και λαχανικά, τα φρούτα, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το ψάρι και στο λίγο κρέας.

Ο Αμερικανός  ερευνητής Ancel Benjamin Keys, είναι ο πρώτος  που αντιλήφθηκε τις ευεργετικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής για την υγεία και από τις μελέτες του, που διεξήχθηκαν στη δεκαετία του ’50, προέκυψε στη συνέχεια η Πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Και όχι μόνο: Γιατί το 2010 η UNESCO αναγνώρισε τη μεσογειακή διατροφή σαν Παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Σαν Έλληνες μπορούμε λοιπόν να είμαστε περήφανοι γι΄αυτό!

Όπως λέγαμε παραπάνω, τα προϊόντα της αλιείας έχουν έναν ρόλο κλειδί στη συγκεκριμένη διατροφή, γιατί εξασφαλίζουν τη σωστή πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα είναι φυσική πηγή καλών λιπαρών, των διάσημων Ω-3.

Επιπλέον, ένα ακόμη δομικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι ο τρόπος προετοιμασίας, που συνήθως προβλέπει λίγα λιπαρά και μαγείρεμα στον ατμό ή στον φούρνο. Ακόμη και από αυτήν τη σκοπιά λοιπόν, το ψάρι είναι ιδανικό, γιατί προσφέρεται για συνταγές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα μεγάλης διάρκειας, ούτε πολλά υλικά, ειδικά όταν το ψάρι είναι ιδιαίτερα νόστιμο από τη φύση του.

Ακριβώς όπως τα Φιλέτα Μπακαλιάρου PESCANOVAΟι μπακαλιάροι μας, που ψαρεύονται στα παγωμένα νερά του Νοτιοανατολικού Ατλαντικού, της Αλάσκα ή του Νοτιοανατολικού Ειρηνικού είναι πολύ εύκολο να μαγειρευτούν σε ατμό ή σχάρα για ελάχιστα λεπτά. Με το που τελειώσει το μαγείρεμα, το φιλέτο μπακαλιάρου μπορεί να συμπληρωθεί με μερικές σταγόνες παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Και έτσι έχετε εύκολα έτοιμο ένα πιάτο πεντανόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό, χωρίς να κάνετε καμία δύσκολη προσπάθεια!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter