Πώς να Ξεπαγώσετε Σωστά τα Ψάρια

Πολλοί θεωρούν ότι το ξεπάγωμα του ψαριού είναι απλώς ένα χρονοβόρο βήμα πριν το μαγείρεμα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι παίζει τεράστιο ρόλο στη γεύση, την υφή και, το σημαντικότερο, την ασφάλεια του φαγητού μας. Σε αντίθεση με ό,τι νομίζουμε, η σωστή απόψυξη του ψαριού είναι μια εξίσου σημαντική διαδικασία με το ίδιο το μαγείρεμα, την οποία συχνά αγνοούμε.

Γιατί Είναι Τόσο Σημαντική η Σωστή Απόψυξη;

Τα κατεψυγμένα ψάρια είναι μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στον κόσμο της μαγειρικής, η οποία μας λύνει τα χέρια κάθε φορά που θέλουμε γρήγορα και νόστιμα γεύματα μέσα στην ημέρα μας. Γι’ αυτό, οι ψαράδες της PESCANOVA καταψύχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, επί του πλοίου, αμέσως μετά την αλίευσή τους, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της φρεσκάδας και των θρεπτικών συστατικών τους.

Η άμεση κατάψυξη σταματά την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα ψάρια. Αν κάπου στη διαδρομή σπάσουμε αυτή την ψυκτική αλυσίδα, τότε οι μικροοργανισμοί μπορεί να ενεργοποιηθούν και να αλλοιώσουν το ψάρι μας.

Κι εδώ έρχεται η δική μας ευθύνη: να το ξεπαγώσουμε σωστά. Αν το ψάρι αποψυχθεί με λάθος τρόπο, χάνει τη φρεσκάδα του, δεν μαγειρεύεται σωστά και φυσικά δεν έχει ούτε την ίδια γεύση. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, και αδικεί το ίδιο το προϊόν.

Οι 4 Πιο Ασφαλείς Τρόποι Για Να Αποψύξετε τα Ψάρια σας

1. Στο ψυγείο: ο πιο σωστός τρόπος

Μεταφέρετε το ψάρι από την κατάψυξη στο κάτω ράφι του ψυγείου και αφήστε το για 24 ώρες, στη συσκευασία του, ανοίγοντας μια μικρή τρύπα. Αργός, αλλά ασφαλής τρόπος απόψυξης, ιδανικός για όσους οργανώνουν εγκαίρως τα γεύματά τους. Το ψάρι αποψύχεται ήπια και διατηρεί όλη τη γεύση και τη δομή του.

2. Κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, για τους βιαστικούς

Βγάλτε το ψάρι από τη συσκευασία του και τοποθετήστε το σε πλαστικό σακουλάκι που σφραγίζει. Βάλτε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, με χαμηλή ροή, για 1 ώρα περίπου. Ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Απλώς, μην το κάνετε ποτέ με ζεστό ή χλιαρό νερό, γιατί το ψάρι μπορεί να αρχίσει να αλλοιώνεται.

3. Στον φούρνο μικροκυμάτων, με προσοχή

Η λειτουργία “Defrost” στους φούρνους μικροκυμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά και επικίνδυνη. Αν η ένταση είναι υψηλή, το ψάρι μαγειρεύεται εξωτερικά πριν προλάβει να ξεπαγώσει εσωτερικά. Καλό είναι να το παρακολουθείτε στενά και να σταματάτε τη διαδικασία μόλις μαλακώσει.

4. Κατευθείαν από την κατάψυξη, μόνο αν δεν έχετε άλλη επιλογή

Μπορείτε να μαγειρέψετε το ψάρι απευθείας παγωμένο, αλλά να ξέρετε ότι οι χρόνοι μαγειρέματος θα διπλασιαστούν. Και η υφή μπορεί να μη σας ενθουσιάσει. Αυτή είναι η λύση ανάγκης, όχι η προτεινόμενη μέθοδος.

Έξτρα Tip Από την PESCANOVA:

Όποια μέθοδο κι αν διαλέξετε, μην αποψύχετε ποτέ ψάρι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα ευπαθή τρόφιμα, όπως είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, δεν πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, καθώς ενδέχεται να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να χάσει το ψάρι την αξία του, πριν καν μαγειρευτεί.

Με τα προϊόντα PESCANOVA έχετε στο πιάτο σας ψάρια και θαλασσινά υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας, αρκεί να τα φροντίσετε όπως τους αξίζει. Η σωστή απόψυξη είναι το πρώτο βήμα για απολαυστικές συνταγές που θα σας μείνουν αξέχαστες. Για περισσότερα tips και συνταγές, εξερευνήστε τον κόσμο της PESCANOVA!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
Privacy review

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθούν την ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.