Συνταγές της Αργυρώς

Καλαμάρι γεμιστό της Αργυρώς

Με γέμιση γλύκισμα που μοσχοβολάει θάλασσα! Γιατί.. λείπει η Pescanova από τη Σαρακοστή; Δεν λείπει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
30 λεπτά
Μέτρια
  • Αποψύχουμε σωστά τα καλαμάρια στη συντήρηση του ψυγείου. Τα στραγγίζουμε και προχωράμε στη συνταγή.
  • Ψιλοκόβουμε λίγα πλοκάμια από τα καλαμάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά,  τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση και κρατάμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγα μυρωδικά για το ταψί μας αργότερα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 3΄-4’ ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε για 2΄- 3′.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι κι ανακατεύουμε για 2΄- 3’ να λαδωθεί.
  • Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Λίγο πριν στεγνώσει η γέμιση, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-1/2 φλ νερό.
  • Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-7′ να τραβήξει η γέμιση τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως. Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα καλαμάρια. Όσο ακόμα είναι ζουμερή η γέμιση την αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα, το δυόσμο, τον άνηθο και το μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Γεμίζουμε τα καλαμάρια αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα. Βάζουμε και το κεφάλι του καλαμαριού μέσα στο καλαμάρι και το κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
  • Σε ένα μικρό ταψί, στρώνουμε στη βάση του, ένα κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και 1 τομάτα σε λεπτές φέτες (ή και τοματίνια).
  • Πάνω εκεί θα ακουμπήσουμε τα γεμιστά καλαμάρια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε από την αρχή της συνταγής μας. Βάζουμε επάνω τα γεμιστά καλαμάρια σε μία στρώση.
  • Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 15’.
  • Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμάρια μαζί με τα λαχανικά του ταψιού.
  • Γαρνίρουμε στο πλάι, με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

Για το γεμιστό καλαμάρι:
400 γρ. καλαμάρια καθαρισμένα Pescanova
Καλαμάρι Καθαρισμένο
1 κρεμμύδι
1. σκελ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. πλιγούρι
30 ml λευκό ξηρό κρασί
6 τοματίνια ψιλοκομμένα
200 ml νερό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο με τα φύλλα του
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. άνηθο ή μάραθο
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τn βάση του ταψιού:
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
10 τοματίνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο