Ρεβίθια κοκκινιστά με καλαμαράκια στη γάστρα

Συνταγές Θαλασσινά

Ρεβίθια κοκκινιστά με καλαμαράκια στη γάστρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
2 ώρες
Μέτρια

Σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό τοποθετείτε τα ρεβίθια αποβραδίς, να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.

Σε ένα ξύλο κοπής, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τα ντοματίνια στη μέση και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Τοποθετείτε μία γάστρα που κάνει και για εστίες κουζίνας, σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, για 2-3’, να μελώσουν καλά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας μαζί με τα καλαμαράκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1’, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τα ντοματίνια, τη μαύρη ζάχαρη, τους κόκκους μπαχάρι, τα ρεβίθια, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και όσο νερό χρειαστεί, ώστε ίσα-ίσα να σκεπαστούν τα ρεβίθια.

Μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρετε τη γάστρα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 1½-2 ώρες.

Σερβίρετε τα ρεβίθια μαζί με καλαμαράκια σε βαθιά ατομικά πιάτα με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

  • 2 συσκευασίες καλαμάρι Ινδίας κομμένο και καθαρισμένο Pescanova
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βούτυρο soft
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • 400 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 400 γρ. ρεβίθια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι