Συνταγές από την Αργυρώ
Σολομός με γλασαρισμένα λαχανικά και σάλτσα Prosecco
Για τον σολομό
- Στεγνώνουμε τα φιλέτα πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλείφουμε με το ελαιόλαδο
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σοτάρουμε τα φιλέτα σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα σκεπάζουμε για να παραμείνουν ζεστά.
Για τη σάλτσα
- Στο ίδιο τηγάνι που ετοιμάσαμε τα φιλέτα, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαλακώσει, φροντίζοντας όμως να μην πάρει καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι ο όγκος του να μειωθεί στο 1/3 περίπου.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά να δέσει η σάλτσα.
- Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, φέρνουμε τη σάλτσα σε σημείο βρασμού και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια. Ανακινούμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε το σχοινόπρασο.
Για τη γαρνιτούρα
- Βυθίζουμε τα μικρά καρότα με τη φλούδα τους σε ένα μπολ με νερό.
- Τα πλένουμε πολύ καλά τρίβοντας τη φλούδα τους με σφουγγάρι, διατηρώντας τα τρυφερά κοτσανάκια επάνω. Τα στραγγίζουμε.
- Καθαρίζουμε τα σπαράγγια.
- Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και το θυμάρι.
- Σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το πορτοκάλι, το λεμόνι και το βαλσαμικό ξύδι. Αφήνουμε να γλασάρουν τα λαχανικά.
- Τέλος, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Σερβίρουμε τον σολομό στα πιάτα και προσθέτουμε λίγη σάλτσα ολόγυρα.
Γαρνίρουμε με γλασαρισμένα λαχανικά.
Συστατικά:
Για τον σολομό

- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Λίγα αυγά σολομού για το σερβίρισμα (μπρικ)
- Φύτρες για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα
- 10 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (λευκό μέρος)
- 100 ml Prosecco ή άλλος αφρώδης οίνος
- 300 ml ζωμός ψαριού ή λαχανικών
- 50 ml κρέμα γάλακτος
- 10 γρ. κρύο βούτυρο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Για τα γλασαρισμένα λαχανικά
- 300 γρ. baby καρότα χρωματιστά
- 150 γρ. καθαρισμένα σπαράγγια τρυφερά
- Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
- ½ ζουμερό πορτοκάλι, χυμό & ξύσμα
- Ελάχιστο μέλι
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 2 κλ. λεμονοθύμαρο
- 1 κ.σ. βούτυρο κρύο
- Αλάτι
- Πιπέρι