Συνταγές της Αργυρώς

Χταπόδι στο φούρνο της Αργυρώς

Μελωμένο χταποδάκι με τσακιστές πατάτες! Γιατί..λείπει η Pescanova από τη Σαρακοστή; Δεν λείπει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
1 ώρα και 20 λεπτά
Μέτρια

 Για το χταπόδι:

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ολόκληρα: τα καθαρισμένα κρεμμύδια, το φινόκιο κομμένο σε τέταρτα, τις σκελίδες σκόρδου, τα τοματίνια, τα κλωνάρια μαϊντανού, τη ρίγανη και το θυμάρι.
  • Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους πιπεριού.
  • Από πάνω βάζουμε το χταπόδι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με καπάκι που να σφραγίζει καλά.
  • Αφήνουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, το χταπόδι στη κατσαρόλα, για περίπου 50′ να μαλακώσει. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν έχει βράσει με τα υγρά του και είναι τρυφερό.
  • Στη μέση του βρασμού η κατσαρόλα θα έχει πολλά υγρά από το χταπόδι αλλά σιγά σιγά θα συμπυκνωθούν και στο τέλος θα μοιάζουν με αραιό ζελέ.
  • Βάζουμε τις τσακιστές πατάτες σε ταψί που να τις χωράει σε μία στρώση.
  • Προσθέτουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Βάζουμε 2 σκελίδες σκόρδο ανάμεσα. Προσθέτουμε θυμάρι ή ρίγανη.
  • Ακουμπάμε το μαγειρεμένο χταπόδι πάνω στις τσακιστές πατάτες.
  • Βάζουμε τα γλασαρισμένα λαχανικά της κατσαρόλας ανάμεσα στις πατάτες.
  • Περιχύνουμε με τα λίγα υγρά του χταποδιού που έμειναν στη κατσαρόλα.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά, που ταιριάζει πολύ.
  • Ψήνουμε το χταπόδι με τις τσακιστές πατάτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20’-25’, μέχρι οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά του ταψιού και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
    Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα. Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατάτες ζεστό.

 

Για τις πατάτες: 

  • Την ώρα που βράζουμε το χταπόδι ετοιμάζουμε τις τσακιστές πατάτες.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις μικρές πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15′ για να μαλακώσουν.
  • Ο χρόνος βρασμού ποικίλει από 15’ -20’ ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας.
  • Αφού βράσουν οι πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε στον πάγκο, να σπάσουν χωρίς να λιώσουν. Τις τσακίζουμε πιέζοντάς τες, να σκάσουν και να ανοίξουν στα πλάγια.
  • Τα υγρά που μαγειρεύουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, στο τέλος του βρασμού, αρχίζουν να μοιάζουν με ζελέ. Αν από τον βρασμό πήξουν, τότε ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό να αραιώσουν και με αυτά τα υγρά , περιχύνουμε το χταπόδι και τις τσακιστές πατάτες στο ταψάκι.

 

4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

Για το μελωμένο χταπόδι:
1 ολόκληρο χταπόδι Pescanova
Χταπόδι Ολόκληρο
6 μικρά κρεμμύδια
1 μικρή ρίζα φινόκιο
4 σκελ. σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 κλων. μαϊντανό
5-6 κόκκους πιπέρι
1 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
5-6 τοματίνια

 

Για τις τσακιστές πατάτες:
500 γρ. baby πατάτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
2-3 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
1 πιπεριά τσίλι