Γιουβέτσι με θαλασσινά

Συνταγές Θαλασσινά

Γιουβέτσι με θαλασσινά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
50 λεπτά
Μέτρια

Για το γιουβέτσι θαλασσινών καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και το σώμα για το γιουβέτσι.
Βράζουμε το χταπόδι στον ζωμό θαλασσινών για περισσότερη νοστιμιά στο γιουβέτσι, για να μειώσουμε τον χρόνο στο τελικό μαγείρεμα.

Για τον ζωμό με θαλασσινά
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2’-3’.
• Προσθέτουμε το χταπόδι και το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
• Σοτάρουμε για 3’-4’ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
• Προσθέτουμε τη δάφνη, τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπέρι.
• Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση ο ζωμός.
• Βράζουμε για 30’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το χταπόδι.
• Αφαιρούμε το χταπόδι και το κόβουμε σε φέτες. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
• Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό για το γιουβέτσι θαλασσινών.

Για το γιουβέτσι
• Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλασωτέ κατσαρόλα.
• Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ να αλλάξουν χρώμα.
• Τις βγάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη.
• Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες.
• Σοτάρουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας να καραμελώσουν κρεμμύδι και φινόκιο.
• Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
• Σβήνουμε με το ούζο. Ανακατεύουμε τα υλικά
• Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το χταπόδι και τον ζωμό θαλασσινών και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.

• Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5’-6’ ανακατεύοντας.
• Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2’.
• Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
• Τέλος, ραντίζουμε το γιουβέτσι με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Το γιουβέτσι όταν βγει από την φωτιά πρέπει να είναι ζουμερό.

Αφήνουμε να σταθεί για 2’-3’ το γιουβέτσι θαλασσινών εκτός φωτιάς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.

6 comensales 6 comensales 6 comensales 6 comensales 6 comensales 6 comensales
Συνταγή για 6 άτομα

Συστατικά:

Για το γιουβέτσι θαλασσινών
400 γραµ. γαρίδες καθαρισμένες


300 γραµ. χταπόδι βρασμένο κομμένο σε φέτες


50 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες
400 γραµ. γαρίδες καθαρισμένες
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
500 γραµ. κριθαράκι χοντρό
50 ml ούζο
6 ντοματίνια κομμένα
1 λίτρο ζωμό θαλασσινών
Αλάτι
Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο,
Λεμόνι σε τέταρτα
Ελαιόλαδο

Για τον ζωμό θαλασσινών

30 ml ελαιόλαδο
Τα κεφάλια από τις γαρίδες
300 γραµ. χταπόδι
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο με το ντύμα
1 μικρό κομμάτι πράσο
1 μικρό καρότο
1 φύλλο δάφνη
1 κλαδάκι θυμάρι
2 – 3 κλωνάρια μαϊντανό
6 – 8 κόκκους πιπέρι
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1.200 ml νερό

Ενδέχεται η συσκεασία του προϊόντος να έχει αλλάξει.