Συνταγές της Αργυρώς

Χταπόδι της Αργυρώς με ζουμερή μανέστρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
FacebookTwitter
60 λεπτά
Εύκολη

Για το χταπόδι 

  • Βάζουμε το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα ίσα να το χωράει. Ρίχνουμε το κρασί το ξύδι το δαφνόφυλλο το πιπέρι τον μιλάει τα ο το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει γύρω στα 40’.
  • Αφού βράση σουρώνουμε τον ζωμό του και συμπληρώνουμε νερό ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρά.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε χοντρές φέτες

Για τη ζουμερή μανέστρα 

  • Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα η βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3’ να γίνουν διάφανα.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στο λάδι και τον πελτέ ντομάτας.
  • Σοτάρουμε  1 ´.
  • Προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και τις ντομάτες ψιλοκομμένες.
  • Αφήνω να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά και να βράσει η σάλτσα για 8-10’ να δέσει.
  • Προσθέτουμε τη  μανέστρα και ζωμό χταποδιού (Αναλογία μανέστρα-ζωμός, είναι 1:3)
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τις σταφίδες.
  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή ένταση για 7-8’ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει η μανέστρα αλλά να κρατάει λίγο.
  • Όταν βράσει η μανέστρα κι όσο είναι ακόμα ζουμερή αποσύρουμε από την εστία.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τριμμένο αμύγδαλο.
  • Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα όσο είναι ακόμα ζουμερό το φαγητό.

Tip

1)Όταν μαγειρεύουμε χταπόδι, σπάνια αλατίζουμε γιατί είναι πολύ νόστιμο. Αντίθετα προσθέτουμε πάντα κάτι γλυκό ώστε να ισορροπήσουμε την νοστιμιά του.

2)Η μανέστρα τρώγεται ζεστή, όμως αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει το σερβίρισμα, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα δυο παγάκια να κοπεί αμέσως ο βρασμός  ώστε να μην λασπώσει.

4 comensales 4 comensales 4 comensales 4 comensales
Συνταγή για 4 άτομα

Συστατικά:

Για το χταπόδι

  • 250 ml  κρασί λευκό
  • 30 ml ξύδι
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό

Για τη μανέστρα 

  • 40 ml  ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ σκόρδο
  • 1 κ.σ.πελτέ ντομάτας
  • Το βρασμένο χταπόδι σε φέτες
  • 250 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 350 γρ. μανέστρα(μέτριο κριθαράκι)
  • 1 λίτρο ζωμό χταποδιού (που έβρασε το χταπόδι)
  • 2 κ.σ σταφίδα κορινθιακή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κ.σ. αμύγδαλο αλεσμένο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό